W popularnej przyprawie wykryto salmonellę
W popularnej przyprawie wykryto salmonellę
Dodano:
Czas czytania: 3 min.

W popularnej przyprawie wykryto salmonellę

W popularnej przyprawie używanej do kiszenia ogórków wykryto Salmonellę. Chodzi o gorczycę marki Prymat. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega: nie należy jej jeść, ponieważ groźna bakteria może wywołać zatrucie pokarmowe.


W laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykonano badanie produktu „Gorczyca biała cała”, sprzedawanego w 30-gramowych opakowaniach (o numerze partii 1298133 i dacie minimalnej trwałości do maja 2022 roku). Wykazało ono obecność Salmonella Typhimurium w 4 z 5 badanych próbkach produktu. Jak informuje GIS, spożycie zakwestionowanej gorczycy, szczególnie bez obróbki termicznej, może skutkować zatruciem pokarmowym.


Szczegóły dotyczące produktu:

 

  • Nazwa: „Gorczyca biała cała Prymat”
  • Masa netto: 30 g
  • Producent: Prymat Sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie Zdrój
  • Data minimalnej trwałości: 05.2022
  • Numer partii: 1298133


Firma Prymat Sp. z o. o. poinformowała, że zidentyfikowała wszystkich odbiorców kwestionowanej partii gorczycy. Następnie zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji i zwrócenie jej do magazynu firmy.

Objawy zatrucia salmonellą

Pierwsze objawy salmonellowego zatrucia pokarmowego pojawiają się od 6 godzin po zakażeniu, do nawet 10 dni. Do najczęstszych objawów należą: wodnista biegunka, ból brzucha, nudności i wymioty, wysoka gorączka, ogólne zmęczenie, brak siły. Nie należy ich bagatelizować. Jeżeli istnieje podejrzenie zatrucia tą niebezpieczną bakterią, należy udać się do lekarza.

Autor / Źródło
Magdalena Majeranek / Główny Inspektorat Sanitarny

Dodaj komentarz

Adres email nie będzie widoczny na liście komentarzy.

Błąd:

Wynik:
Opinia została pomyślnie dodana.
Po przeprowadzeniu weryfikacji, jej treść zostanie udostępniona publicznie.

Trwa wysyłanie komentarza ...

Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników. Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść.

* pola obowiązkowe